BEHANDELING GOEDAARDIGE AANDOENINGEN
Bij heel wat mannen boven de 40 jaar ontwikkelt zich een goedaardige vergroting van de prostaat. Dat is een natuurlijk proces, geen ziekte. Toch kan deze goedaardige prostaatvergroting – benigne prostaathyperplasie (BPH) – voor ernstige ongemakken zorgen bij het plassen. In die gevallen kan een behandeling een oplossing bieden.
Naast BPH komt ook prostatitis geregeld voor. Prostatitis is een ontsteking van de prostaat en kan op elke leeftijd voorkomen. De aandoening kan erg pijnlijk en heftig zijn. Soms gaat ze gepaard met koorts. Dan is een bloedonderzoek aangewezen. De aangewezen behandeling is een antibioticakuur.
Medicamenteuze behandeling BPH
Om de symptomen (moeilijk plassen) te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren, kan medicatie helpen. Uw uroloog kan u advies geven.
Heelkundige behandeling BPH
Volstaat medicamenteuze behandeling niet, dan kan een heelkundige ingreep aangewezen zijn. Hierbij wordt altijd heel omzichtig te werk gegaan, om het risico op incontinentie en erectiestoornissen te beperken. Daarom wordt niet de volledige prostaat weggenomen, maar enkel de goedaardige tumor (adenoom).
Er zijn verschillende heelkundige mogelijkheden. Het prostaatcentrum van het OLV Ziekenhuis kiest in overleg met u voor de minst invasieve, de veiligste en de meest geschikte techniek.
  • Klassieke TURP-operatie
    TURP staat voor transurethrale resectie van de prostaat. Dat is een kijkoperatie via de plasbuis waarbij het vergrote deel van de prostaat (het adenoom) wordt afgeschraapt. TURP is alleen mogelijk bij een prostaat van een matige omvang.
  • Laserchirurgie HOLEP
    Een veilig alternatief met heel wat wetenschappelijke evidentie is laserchirurgie. Het effect hiervan is langduriger, er zijn minder complicaties en minder bloedverlies. Lees meer over laserchirurgie.
  • Robotchirurgie
    Ook robotchirurgie kan bij een goedaardige prostaatvergroting een aangewezen behandeling zijn, zeker bij prostaten van een forse omvang. Het OLV Ziekenhuis heeft heel wat ervaring en internationaal een sterke reputatie op het gebied van robotchirurgie.