OLV EXPERTISECENTRUM ROBOTCHIRURGIE

Robotchirurgie is minimaal invasieve chirurgie waarbij een kijkoperatie wordt uitgevoerd met behulp van een Da Vinci operatierobot.
De chirurg zit achter de console, waar hij een 3-dimensioneel beeld heeft van het operatiegebied. De instrumenten in het lichaam van de patiënten worden vastgehouden door de operatierobot. Met joysticks maakt de chirurg virtuele bewegingen, waarmee hij de instrumenten in het lichaam van de patiënt aanstuurt.

De voordelen van robotchirurgie
– Kleinere littekens, minder bloedverlies, sneller herstel, korter ziekenhuisverblijf.
– Beter zicht op het operatiegebied door een superieur HD 3-dimensioneel beeld.
– Meer handigheid en precisie door fijnere instrumenten, meer flexibiliteit en een vastere hand.

Robotchirurgie bij prostaatkanker

Robotchirurgie is vandaag de meest gangbare procedure bij radicale prostatectomie.
Een radicale prostatectomie (verwijdering van de volledige prostaat) gebeurde vroeger via een snee in de onderbuik.

Laparoscopie of kijkoperatie bracht een eerste verbetering. De ingreep wordt uitgevoerd via kleine gaatjes waarlangs een camera en andere instrumenten in het lichaam worden gebracht.

De Da Vinci operatierobot gaat nog een stap verder. De robot heeft een camera met 3-dimensionaal beeldvergroting (10-15 keer), zodat de uroloog alle details van het operatiegebied perfect kan zien. Door een scherp dieptezicht en het gebruik van kleine, beweeglijke robotinstrumenten kan de operatie heel nauwgezet verlopen. Zo kunnen belangrijke zenuwen en bloedvaten beter gespaard worden.

De voordelen op een rij:
– Door de kleinere wonden heeft de patiënt minder pijn na de operatie en is de herstelperiode korter.
– De patiënt heeft minder bloedverlies.
– Er is minder risico’s op infecties.
– De littekens zijn kleiner.
– De kans op erectiestoornissen en urineverlies is kleiner.

Robotchirurgie bij goedaardige prostaatvergroting

Voor patiënten met plasproblemen of andere ongemakken door een sterk vergrote prostaat, kan een kijkoperatie via de plasbuis soulage brengen. Soms is dat echter niet mogelijk, bv. als de prostaat te groot is. In plaats van in die gevallen een open ingreep toe te passen, kiest het prostaatcentrum van het OLV-Ziekenhuis voor robotchirurgie.

Met een robot-geassisteerde kijkoperatie wordt het adenoom (het vergrote deel van de prostaat) verwijderd door middel van enkele kleine incisies in de buikwand in plaats van met een klassieke open ingreep.

Het gaat om een minimaal invasieve ingreep met vele voordelen tegenover de klassieke kijkoperatie of de open ingreep:
– De chirurg heeft dankzij de robotcamera een heel goed 3-dimensioneel zicht op de prostaat, wat precisiewerk toelaat.
– Dankzij de robotinstrumenten kan de chirurg nog fijner en preciezer werken.
– Met robotchirurgie gaat minder bloedverlies gepaard.
– Door de kleinere incisie (operatiesnede) heeft de patiënt minder pijn en herstelt hij sneller.

Ruime ervaring en expertise

Al in 2001 introduceerde het OLV Ziekenhuis, als één van de eerste centra in ons land, robotchirurgie in de urologie. Het prostaatcentrum heeft vandaag een ruime ervaring en een grote expertise, die internationaal erkend worden.

In 2013 werd het OLV Robotic Surgery Institute (ORSI) opgericht, een Europees opleidingscentrum voor robotchirurgie. In samenwerking met de Universiteit Gent biedt ORSI specialisten én OK-teams wereldwijd de kans om de kneepjes van de robotchirurgie onder de knie te krijgen. ORSI maakt gebruik van de ruime ervaring van de OLV-artsen.

Het OLV ziekenhuis Aalst – Asse – Ninove werd op 16 november 2015 officieel door ERUS European (Robotic Urologic Society) erkend als opleidingscentrum voor robotchirurgie.