TEAM PROSTAATCENTRUM

Prostaatcentrum artsen team
Artsenteam prostaatcentrum Aalst

Diverse medische disciplines werken samen in de prostaatkliniek. De betrokken artsen van elke discipline zijn, elk op hun domein, gespecialiseerd in prostaatpathologie.

Urologie

Artsen van de dienst Urologie zijn het centrale aanspreekpunt en spelen een coördinerende rol in de prostaatkliniek.

De urologen houden raadpleging op de drie campussen: Aalst, Asse en Ninove.

Dienst Radiologie of Medische Beeldvorming

De meeste onderzoeken van de dienst Medische Beeldvorming kunnen zowel in Aalst, Asse en Ninove plaatsvinden. Alleen de MR prostaat gebeurt in Aalst. Het centrale telefoonnummer van de dienst: 053 72 42 53.

Dienst Pathologische Ontleedkunde

Deze dienst staat in voor het onderzoek van de prostaatbiopsies en voor het definitieve onderzoek van prostaat en lymfeklieren na een radicale prostatectomie. Ook na een ingreep voor goedaardige prostaatbehandeling (TUR prostaat, laser of HOLEP), wordt het weefsel altijd onderzocht op maligniteit.

Dienst Radiotherapie

De dienst Radiotherapie staat in voor de primaire bestraling van prostaatkanker door externe radiotherapie of brachytherapie, alsook voor antalgische of palliatieve radiotherapie bij uitgezaaide prostaatkanker.

Radiotherapie vindt alleen plaats in het ziekenhuis in Aalst.

Dienst Nucleaire Geneeskunde

Deze artsen staan in voor een botscintigrafie of een botscan bij de stageringsonderzoeken voor een prostaatcarcinoom. In sommige gevallen speelt de dienst Nucleaire Geneeskunde ook een rol in de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker (bijvoorbeeld Xofigo).

PSYCHOSOCIAAL SUPPORT TEAM

Het OLV Ziekenhuis streeft naar een totale oncologische zorg, waarin psychosociale ondersteuning een belangrijke plaats heeft. Artsen, verpleegkundigen, psychosociale en andere zorgverleners werken samen om u en uw naaste(n) bij te staan.

Psychosociale ondersteuning

Psychosociale ondersteuning omvat:

– continue en actieve begeleiding van kankerpatiënten en hun naaste(n);
– optimaliseren van het lichamelijk, psychologisch en sociaal functioneren;
– begeleiding tijdens de ziekte, de behandeling en de periode daarna.

Support team

De verpleegkundig consulent kan u meer specifieke informatie en ondersteuning bieden. Ze bezorgt u en uw naasten informatie over het verloop van de behandeling, de aard en de duur. Na doorverwijzing door de arts maakt ze u wegwijs doorheen het traject van onderzoeken en behandeling.

De sociaal assistente geeft u advies bij persoonlijke, familiale alsook financiële, administratieve en praktische problemen die voortvloeien uit uw ziekte en behandeling. Ook voor een ondersteunend gesprek kan u steeds bij haar terecht.

De klinisch psycholoog kan u en uw naasten helpen omgaan met emotionele moeilijkheden en veranderingen die kanker met zich meebrengt.