19 februari 2015
Dokter Alex Mottrie, diensthoofd Urologie van het OLV Ziekenhuis, voerde deze week een robotgeassisteerde partiële nefrectomie uit die live werd mee gevolgd door een duizendtal specialisten verspreid over de wereld. Deze ingreep was één van de negen ingrepen die in het kader van het Worldwide Robotic Surgery 24 hour Event (WRSE) via een speciale website live op het scherm kon bekeken worden door artsen van over de hele wereld.

Dokter Mottrie voerde twee robotgeassisteerde partiële nefrectomieën uit – kortweg RAPN, de afkorting voor Robot Assisted Partial Nephrectomy. Met behulp van de Da Vinci-chirurgierobot verwijderde dokter Mottrie telkens een tumor uit de nier van de patiënt. Dergelijke operatie is echt precisiewerk waarbij het inschakelen van de chirurgierobot het verschil kan maken. Dokter Mottrie staat wereldwijd bekend als expert op het vlak van robotchirurgie in het algemeen en operatieve behandeling van niertumoren in het bijzonder. Beide ingrepen werden succesvol uitgevoerd en het verwijderen van de tumor duurde telkens ongeveer tien minuten – uiteraard exclusief de voorbereiding en nazorg. Door de ingreep preciezer en sneller uit te voeren, is de hersteltijd van de patiënt sterk ingekort. Dankzij de beschikbaarheid van robotchirurgie worden er verhoudingsgewijs meer partiële nefrectomieën uitgevoerd in gevallen waarin men vroeger – zonder robotchirurgie – wellicht tot een volledige nierwegname zou hebben besloten.

In het OLV Ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer 120 RAPN-ingrepen uitgevoerd tegenover een tiental vóór de komst van de robotchirurgie. Die sterke toename komt vooral op rekening van ingrepen voor patiënten die uit andere Belgische en buitenlandse ziekenhuizen naar het OLV Ziekenhuis werden doorverwezen. Met dit aantal is het OLV Ziekenhuis één van de koplopers wereldwijd.

Naast de twee ingrepen die dokter Mottrie voor het 24 uur-evenement uitvoerde, stonden er nog tien andere ingrepen op het programma. Deze werden uitgevoerd door artsen uit Florida, Los Angeles, Melbourne, New Delhi, New York, Seoel en Stockholm. In laatstgenoemde stad, met name in het Karolinksa Institutet, was het coördinatiecentrum voor dit internetevenement. Van hieruit werd ook de communicatie – via tweets – gemodereerd tussen de artsen die de ingrepen uitvoerden en de artsen die het programma live volgden vanop een andere plek op de aarde.