Op vrijdag 24 februari aanstaande, vindt in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis te Aalst de derde editie van het “one-day holmium laser symposium” plaats. Gezien het succes van de vorige edities in 2013 en 2015 was er grote vraag naar een 3e editie. Holmium laser-energie wordt gebruikt bij onder meer HOLEP of Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Dit is een innovatieve minimaal invasieve techniek  voor de behandeling van mannen met mictieklachten tgv een benigne prostaatvergroting.

Bij HOLEP of Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat worden via endoscopische (trans-urethrale) weg, de vergrote prostaatkwabben eerst met laser-energie naar de blaas toe geënucleëerd en vervolgens met een hiervoor ontwikkelde morcellator aldaar opgezogen. Voor geen enkele andere techniek bij de behandeling van goedaardige prostaatvergroting bestaat zoveel wetenschappelijke evidentie als voor HOLEP. Uit alle meta-analyses komt er een duidelijke kortere cathetertijd en hospitalisatieduur, alsook minder bloedverlies en dit bij zowel kleiner als grote prostaten. Het voordeel van deze techniek ligt er bovendien in dat hij voor alle prostaatvolumes, en dus ook grote prostaten kan worden toegepast. Door de enucleatie-techniek blijft er bovendien een goed lange-termijnsresultaat bestaan, in tegenstelling tot sommige andere lasertechnieken.

Ook bij de behandeling van nierstenen, biedt het gebruik van de Holmium laser een meerwaarde, waarbij doormiddel van een flexibele ureteroscopie of RIRS (Retrograde IntraRenal Surgery) nierstenen in de nier kunnen worden “gevaporiseerd”.

Het symposium combineert wetenschappelijke voordrachten, interactieve discussies en Live surgery, waarbij experten uit eigen land, maar ook uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië de allernieuwste technieken zullen toelichten.